Det sker i projektet
Her kan du læse om de seneste nyheder i projektet
Vi har overgået vores mål! Fremtidens Maritime Håndværker er lige gået ind i sin 8. periode, og vi er nu klar til at give dig en status på, hvad på projektet har opnået indtil nu.
** BEHIND THE SCENES **
I sidste uge var der fuld gang i den årlige ROV Maker Competition! Her skulle en række elever i hold samle en ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), og dyste mod hinanden.
FMH lage turen forbi BUM, aka. Bornholms Uddannelsesmesse, hvor vi stod klar til at fortælle messens 2500 børn, unge og forældre om en mulighed for en maritim karriere.
Som del af Fremtidens Maritime Håndværker udvikler lærere på erhvervsskolen TEC (Technical Education Copenhagen) over 20 maritimt tonede undervisningsforløb, der skal åbne elevernes øjne for den maritime industri.
I projektet arbejder vi hårdt på at sikre at de elever der vælger en erhvervsuddannelse også kan finde sig en lærlingeplads under deres studie. Derfor har både TEC og NEXT to virksomhedskonsulenter – Lars Ole og Alex – der hjælper med at skabe kontakten mellem virksomhederne og eleverne.
I uge 43 var Fremtidens Maritime Håndværker med på uddannelsesmessen CPH SKILLS 2018. Hvert år afholdes den store uddannelsesmesse i Bella Center, hvor Region Sjællands 8. klasser kan lade sig inspirere til hvad deres fremtid skal byde. I år havde Region Hovedstaden samlet nogle virksomheder, en coach og FMH under overskriften KARRIEREBUTIKKEN. For hvad er en erhvervsuddannelse? Og hvad betyder ordet maritim overhovedet? Det stod FMH klar til at informere meget mere om!
Hvem har det meste at skulle ha' sagt når unge vælger en uddannelse - den unge selv eller mor og far? FMH mener ihvertfald at man ikke skal undervurdere forældrenes indflydelse, så vi pakkede taskerne og tog på på uddannelsesaften for både elever og forældre på Marie Kruses Skole i Farum.
50 elever fra tre af landets erhvervsskoler, en søfartsskole og et erhvervsakademi har ugen igennem knoklet på årets Innovation Camp for at finde løsninger på nogle af verdens aktuelt presserende udfordringer. Med fokus på digitalisering, værdiskabelse og innovation blev der arbejdet tværfagligt på at finde løsninger på at mindske miljøbelastningen.
NEXT Uddannelse København har afholdt tre informationsarrangementer for 9. og 10. klasses elever og deres forældre. Godt og vel 1300 forældre og elever deltog og fik blandt andet viden omkring projekt Fremtidens Maritime Håndværker og de uddannelser som den maritime industri gør brug af. Blandt andet havde deltagerne mulighed for at snakke med NEXT Uddannelse Københavns vejledere og faglærer og prøve kræfter med de VR film som der er udarbejdet i projekt Fremtidens Maritime Håndværker.
Knap 50 UU-vejlederne fra København var samlet til seminar hos DFDS Seaways på Oslofærgen. De fik en dag i det maritime tegn med oplæg med rundvisning ombord og oplæg om uddannelsesmulighederne i den maritime industri.
MARCOMP 2018 samler Det Blå Danmark for at debattere fremtidens maritime kompetencer. Hvilke kompetencer har Det Blå Danmark behov for i fremtiden? Hvordan sikrer du at medarbejderne i din organisation, er rustet til de behov der vil være om fem år? Hvad driver væksten, og hvem har ansvaret for udviklingen af fremtidens maritime erhverv?
Tirsdag den 21-11-2017 var 24 elever fra grundforløbet på NEXT Uddannelse København på skibsbesøg hos HH-Ferries. I forbindelse med besøget var eleverne på rundvisning på færgen Tycho Brahe.
Erhvervsskolen TEC, der er partner i FMH-projektet, har udgivet deres maritime nyhedsbrev, hvor de giver en update på de maritime aktiviteter på skolen - og du kan læse nyhedsbrevet lige her!
Igen i år var Fremtidens Maritime Håndværker repræsenteret til 4 uddannelsesaftener i oktober måned arrangeret af UU-Sjælsø på hhv. Rungsted, Nærum og Allerød Gymnasium, og Marie Kruses Skole i Farum.
ROV Maker Competition er et forløb udarbejdet af Københavns Erhvervsakademi i tæt samarbejde med erhvervsskolerne TEC og NEXT. Selve konkurrencen går ud på, at grundforløbselever skal dyste i mod hinanden ved at samle en undervandsdrone af et udleveret samle kit som er produceret til formålet af KEA, TEC og NEXT. Derefter skal eleverne dyste i mod hinanden om hvem der klare en undervandsforhindringsbane bedst på den tid der er til rådighed.
Igen i år stillede Det Blå Danmark op i samlet trop på CPH Skills 2017 i Bella Center i København den 25. og 26. oktober. CPH Skills er det regionale mesterskab og uddannelsesevent for erhvervsuddannelser i Region Hovedstaden, som nu er blevet en årlig attraktion for unge.
For andet år i træk deltog projekt Fremtidens Maritime Håndværker i den store uddannelsesmesse Copenhagen Skills. Her havde MDC Virtuel Reality film med hvor man blandt andet kunne følge en automatiktekniker på Søværnets skib Peter Willemoes...
29 erhvervsskoleelever og lærere fra grundforløb på TEC og NEXT København besøgte FAYARD A/S og LORC Testcenter på Lindø Port of Odense, hvor de både blev præsenteret for virksomhedernes forretningsstrategi og dagligdag i dokkerne og i testcentret.
Besøget handlede om digitale og automationssystemer på skibe. Formålet var give lærere og konsulenter baggrundsviden og inspiration til maritime toninger af undervisningsforløb, samt netværke med virksomheden og de andre lærere. For ABB var besøget en god mulighed for at for give input til uddannelsernes indhold og vise skolerne hvilke produkter og services de leverer til den maritime branche.
Den 7. og 8. september var Fremtidens Maritime Håndværker og ROV Maker Competition på Ungdommens Folkemøde som blev afholdt på Søndermarken i Valby. KEAs stand var et ROV Maker Space, hvor de unge blandt andet kunne stifte bekendtskab med undervandsdroner og de kunne lave mock ups af droner med lego.
Ti lærere fra TEC var torsdag d. 11. august på et besøg med Fremtidens Maritime Håndværker hos Copenhagen Malmø Port (CMP) på Containervej på den yderste spids af Frihavnen. Formålet med besøget var, at give lærerne inspiration til at udvikle maritimt tonede undervisningsforløb for deres nystartede elever på grundforløbet
Innovation Camp 2017 er vel overstået og vi kigger nu tilbage på en uge hvor syv hold, bestående af unge mennesker fra danske erhvervsskoler, har arbejdet hårdt for at finde det bedste svar på årets brændende platform. Læs meget mere om konkurrencen, idéerne og ikke mindst hvilken idé der løb med sejren
Igen i år har 40 erhvervsskoleelever taget turen til Bornholm for at deltage i Innovationscamp 2017. Innovationscamp er en årligt tilbagevendende begivenhed, med deltagende erhvervsskoleelever fra hele landet
Onsdag den 10. maj 2017 dystede fem hold med i alt 21 næsten nystartede erhvervsskoleelever fra København med deres selvbyggede undervandsdroner i Søværnets seks meter dybe dykkerskolebassin med glasvægge på Holmen. Undervandsdroner, de såkaldte ROV’er (Remotely Operated underwater Vehicle), er en forholdsvis ny teknologi, der har et stort globalt udviklings- og forretningspotentiale i de kommende år.
SIMAC inviterede den 18. maj 2017 erhvervsskoleelever fra TEC og NEXT til en maritim dag i Svendborg. En dag med et spændende program, som med succes introducerede erhvervsskoleeleverne for nogle af de ting som man beskæftiger sig med i det maritime. Samtidig fik de et indblik i hvad det vil sige at læse til maskinmester eller skibsfører, og en bedre forståelse for hvad det vil sige at arbejde til søs.
Tre industrivirksomheder (MAN Diesel & Turbo i København, DI-Teknik i Køge og DISA Industries A/S i Taastrup) er fra januar 2017 gået sammen om at deles om en elektrikerlærling og har etableret en såkaldt deleordning.
Det første ROV Maker Competition forløb nærmer sig og der arbejdes på højtryk for at få ROV kits klar til eleverne i næste uge. I uge 19 vil de første erhvervselever fra skolerne TEC og NEXT nemlig dyste imod hinanden, de 5 - 6 hold af elever skal først samle deres ROV for til sidst at dyste i mod hinanden på 3. dagen.
Ved du hvad der skal til for at blive maritim håndværker? Og hvad ser virksomhederne efter når de søger en lærling? I oktober 2016 var FMH til stede på Copenhagen Skills, hvor projektleder Thomas Rindel gav en introduktion til, samt formålet med, projektet. Desuden hvad du kan gøre når du skal søge praktikplads som maritim håndværker. Så videoerne og bliv meget klogere!
MDC har i forbindelse med undervandsdrone konkurrencen; "ROV Maker Competition", som er støttet af Den Danske Maritime Fond, skabt kontakt i mellem KEAs medarbejdere og Søværnets Center for Dykning på Holmen. På skolerne NEXT og TEC skal eleverne i det første forløb, i slutningen af april, konkurrere mod hinanden.
I forbindelse med DM i Skills i Aalborg i januar, slog TV2 Nord vejen forbi 'World Carreer's' stand, hvor FMH stod klar til at introducere interesserede unge til hverdagen som maritim håndvæker gennem Virtual Reality. I filmen der blev vist, følger man en automatikteknikers arbejdsdag ved Weibel, og de unge havde mulighed for, at stå på første række når man i 360 grader står i værkstedet.