Vind i sejlene til Folkemødet 2016

Fremtidens Maritime Håndværker har været til Folkemødet på Bornholm, hvor Thomas Rindel satte Den Brændende Platform i gang som en del af Innovation Camp 2016. Her skulle elever og lærlinge fra forskellige erhvervsuddannelser undersøge, hvilke velfærdsteknologiske produkter eller løsninger, der kan hjælpe sårbare flygtninge i den første tid i en interimistisk flygtningelejr. Produktet eller løsningen havde til formål at afhjælpe utryghed og/eller lindre fysiske eller psykiske skader og traumer.

Derudover blev der stillet fem krav til løsningerne:

 • Det skal være flytbart og kunne rummes i en container, der kan fragtes på et skib.
 • Det skal kunne tåle rystelser og temperatursvingninger.
 • Det skal betjene sig af alternativ energikilde.
 • Det skal kræve et minimum af vedligeholdelse.
 • Det skal være selvinstruerende og/eller automatiseret.

Eleverne blev inddelt i syv grupper, som i løbet af ugen arbejdede benhårdt på deres løsninger. Du kan læse meget mere om ugens forløb her.

I fredags blev de syv løsninger præsenteret, der blev givet feedback, vinderholdet blev fundet, som efterfølgende blev interviewet af Anders Lund Madsen.

De syv seje løsninger

Niveauet var højt hos alle syv grupper, der var kommet frem til nogle virkelige gode og seje løsninger.

Gruppe 1
Gruppe 1
  Gruppe 1: ISU enhed (information screening unit). Via et armbånd og en ISU enhed, bliver flygtninge hjulpet med at finde savnede familiemedlemmer, de får oplysninger om helbred og deres lægebehandling bliver gemt og lagret via armbåndet.
Gruppe 2
Gruppe 2
  Gruppe 2: Malaria screening unit. Denne enhed skulle hjælpe med at screene flygtninge i malariaramte områder.
Gruppe 3
Gruppe 3
  Gruppe 3: RES bag (Rescue bag). En mobiltaske, som kan sendes i containere (740 stk. pr. unit). Tasken har hjul og er til nødhjælpsarbejdere, som kan bruges til at transportere vand, murbrokker osv. Sætter man to sammen, kan de bruges som en båre. Desuden indeholder tasken nødrationer, solceller, førstehjælpskasse og kommunikations redskaber, så man kan kommunikere med omverdenen.
Gruppe 4
Gruppe 4
  Gruppe 4: Content En mobil enhed der er pakket i en container. Når den aktiveres vha. en kompressor og sakselifte, bliver den til et stort telt på 1500 kvadratmeter. Solceller sikrer energi og regnvand samles via teltdugen. Desuden er der et mobilt rensningsanlæg i containeren, som kan rense 1200 liter vand i timen.
Gruppe 5
Gruppe 5
  Gruppe 5: CHEER Målgruppen er flygtningebørn og deres familier. Det er en stor legeplads med diverse aktiviteter, bl.a. vipper, rutsjebaner og gynger. Derudover er der køkken og spisepladser. Den indeholder en biograf til fremvisning af diverse film og et lokale til undervisning. Til at levere energi bruges en generator, men solceller supplerer. Det hele er konstrueret med containermoduler.
Gruppe 6
Gruppe 6
  Gruppe 6: Lægerobot Målet er at automatisere det første lægetjek. Flygtninge vil blive guidet gennem en container med infoskærme, der taler alle sprog. De vil guides hen til en lægerobot, som tager en blodprøve for at undersøge for diverse sygdomme. Desuden vil den lave en DNA test for at kunne sammenføre familier.
Gruppe 7
Gruppe 7
  Gruppe 7: ICALM (Information Centre Aid Logistics Modules) Målet er at samle information om flygtninge og give information til dem. Dette er for at hjælpe flygtninge med at finde deres familier samt indhente information om kompetencer, der kan bruges i lejrene. Der vil køre infoskærme med nyheder fra deres område, og de vil også blive oplyst om hygiejne. Desuden er der en jobcentral, som skal hjælpe med at koordinere hjælpearbejde. Det hele er indbygget i en container, som kan opbevare ejendele, så flygtninge kan passe på deres værdier.

Og førstepladsen går til…

Førstepladsen gik til gruppe 1 med deres ISU enhed og andenpladsen gik til gruppe 3 med deres RES bag.

Se mange flere billeder fra den spændende dag nedenfor

Folk sidder klar til præmieoverrækkelsen

Folk sidder klar til præmieoverrækkelsen

Det seje vinderhold

Det seje vinderhold

image-2.jpg
Anders Lund Madsen interviewer vinderne

Anders Lund Madsen interviewer vinderne